PATRIMONI HISTÒRIC

Antic forn de Castellet

El maig de 2018 es va inaugurar la rehabilitació de l’antic Forn de Castellet, espai rehabilitat per part de l’Ajuntament en memòria a l’antic forn del poble.

Actualment està obert al públic oferint el servei de forn de pa i cafeteria, tot mantenint l’ambientació de l’espai tal i com es cuinava antigament amb foc de llenya.

L’antic Forn de Castellet es va inaugurar juntament amb l’obra “Castellet Encantat” (àmbit oficis), de l’artista Luis Zafrilla.

Ermita de Lourdes

L’Ermita de Lourdes va ser construïda l’any 1886 pel propietari del Molí d’en Galtés situat al Parc del Foix també, i el 1966 es va habilitar l’espai com punt de trobada i de pas per excursionistes que venien de la zona de Vilanova.

El lloc va ser reconegut a la comarca per la celebració anual de l’Aplec de Tardor organitzat pel centre excursionista Talaia de Vilanova i la Geltrú. Actualment des de l’Ajuntament de Castellet i la Gornal s’està treballant en el projecte de rehabilitació de l’edifici i l’espai natural per tal d’oferir un servei municipal pendent de concretar.

Ermita de Santa Maria de Montanyans

Situat dalt d’un turó a 195 metres d’alçada, l’edifici de factura maldestra és d’una sola nau, l’absis fou destruït per allargar l’església, i els murs laterals presenten contraforts possiblement per compensar la manca de fonaments.

Té un portal arrodonit i un campanar de cadireta per a dues campanes. L’església va ser ampliada al segle XIV per la part de l’absis, que es va destruir per l’allargament de la capella. L’any 1750 es va fer una nova ampliació i s’afegí el cambril.

Església Mare de Déu de Montserrat

El temple, al nucli urbà de Clariana, està protegit com a bé cultural d’interès local. És un edifici d’aspecte insòlit, amb una cúpula d’aspecte orientalista i un campanar de planta hexagonal, construït amb elements de formigó i maó vist.

En són elements remarcables, a la part exterior, el cimbori i el campanar, ambdós hexagonals, i a l’interior la utilització d’arcs el·líptics i de voltes hiperbòliques.

El temple es va construir en substitució de l’anterior capella de Sant Jaume, destruïda en temps de la Guerra Civil Espanyola. L’obra va ser iniciada l’any 1968 i es va consagrar el 27 de maig del 1973.

Església de Sant Esteve de Can Llopart

Sant Esteve de Castellet és l’antiga parroquial del poble, abans que aquest passés a dependre de l’església de Sant Pere.

“S. Stephani de Castelleto” apareix esmentada ja des del segle X com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Sembla que la construcció conservada en l’actualitat es va fer posteriorment, en substitució de la primera església. L’edifici ha experimentat reformes al llarg dels anys, principalment pel que fa a la façana principal, que actualment apareix molt modificada.

L’església es troba situada a prop del poble de Les Massuques. És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals, cimbori de planta vuitavada amb campanar, i teulada a dues vessants.

Hi ha tres absis, el central dels quals és molt més gran, i té una finestra d’arc de mig punt a la part central.

Església de Sant Marçal

Sant Marçal és una església a la part més elevada del nucli catalogada a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L’actual església de Sant Marçal és un edifici modern (a la façana hi ha la data de 1914) tot i que el seu origen cal remuntar-lo al segle XIII. Va pertànyer a la canònica de Solsona fins al s. XVI, i posteriorment a l’Arboç (s. XVII) i a Castellet (s. XVIII-XIX).

L’església de Sant Marçal és una construcció de planta rectangular amb absis semicircular. Té una única nau i es cobreix amb teulada a dues vessants. La façana és de composició molt senzilla i presenta, incorporat a la part esquerra, el campanar de planta quadrada i tres cossos, al més alt dels quals s’obren finestres d’arc de mig punt. Aquesta torre té coberta de pavelló, decorada amb ceràmica vidriada.

La part central de la façana és d’inspiració clàssica, damunt la qual s’obre una obertura circular. Al vèrtex de la teulada hi ha una creu. El conjunt es completa amb les capelles adossades d’ambdós costats i amb l’edifici de la rectoria.

Església de Sant Pere de La Gornal

El conjunt format per l’església de Sant Pere i la rectoria està situat al nucli de la Gornal. Té una tanca perimetral i consta, a més de les construccions esmentades, d’una zona enjardinada.

L’edifici de l’església és de tres naus, amb absis de planta circular refet modernament i campanar de cadireta barroc. És també un element remarcable del conjunt la torre del rellotge, de planta quadrada i coberta de pavelló del 1967. L’església i la rectoria tenen un porxo comú, utilitzat per a l’exposició de peces artístiques i eines del camp.

Datació: Consta com a pertanyent a la canònica de Santa Maria de Solsona l’any 1163 , però la seva condició com a parròquia no es documenta fins l’any 1279. Anys: 1298 , 1298 , 1307 ,1307 , entre d’altres.

Sembla que l’església parroquial de Sant Pere de la Gornal és d’origen romànic, encara que durant el segle xvi s’hi va fer una reforma important. Actualment forma un conjunt amb l’edifici de la casa rectoral, que va ser refeta en el segle XX per l’arquitecte Joan Bassegoda i Nonell. La inauguració de la campana i del rellotge es va fer el 25 de juny de 1967, i la casa parroquial va ser beneïda el 7.3.1971 per l’arquebisbe de Barcelona doctor Marcelo González Martín, segons consta en la inscripció de la façana.

Església de Sant Pere de Castellet

L’església parroquial de Sant Pere de Castellet està situada a la part més alta del poble, prop del castell. Actualment hi té adossades diverses construccions.

És un edifici de planta rectangular i una sola nau, amb volta de canó; la coberta és a dos vessants, de teula àrab. La porta d’accés és d’arc de mig punt, amb dovelles de pedra.

S’hi arriba a través d’una ampla escalinata i d’un atri cobert per volta de canó. Als murs laterals exteriors de les bandes de l’església hi ha contraforts; al cantó N, que aprofita una part del desnivell del terreny, hi ha un gran campanar de paret, recolzat sobre el mur lateral; té quatre obertures d’arc de mig punt.

Notícies històriques

L’edifici de l’església de Sant Pere de Castellet és d’origen romànic. Apareix documentat des del segle XII.

Sembla que Bertran de Castellet va voler ser enterrar en aquest temple.

Durant la Guerra civil del 1936-39 es va malmetre les osseres que hi havia a l’atri d’accés.

L’edifici contigu al de l’església és l’antiga rectoria, avui casa de colònies, i data del 1878, d’acord amb la inscripció que hi figura. Al segle XVII fou modificat.”

Pont romà de Les Masuques

Popularment conegut com el “Pont romà”, constituït per un sol arc, molt baix i estret, sobre el torrent d’Estadella a pocs minuts, per un camí carreter, de l’església de Sant Esteve de les Massuques. Sobre el torrent d’Estadella, afluent per la dreta del riu Foix.

Notícies històriques

Revista de Vic, 1980, “Els Vells Pont d’Osona”, Origen i classificació dels ponts. “A Catalunya no es conserva cap pont romà sencer.” “… hi ha traces d’època romana en molts ponts de Catalunya…” “…i quelcom hi té el de les Massuques a Castellet de Garraf…” (A. Pladevall).